About us > Temporary programs > 2016 > Club de Filosofie pentru copii

Club de Filosofie pentru copii


Proiectul īși propune să introducă Filosofia pentru copii īn instituții culturale și educaționale din Romānia și să realizeze parteneriate cu instituții similare din Romānia și din străinătate.

Clubul de Filosofie pentru copii, ediția 1 (iulie 2016)


Prima ediție a Clubului de Filosofie pentru copii s-a desfășurat īn colaborare cu Secția de copii de la Biblioteca Județeană "Octavian Goga". Īntālnirile au fost coordonate de Mihaela Frunză, conferențiar la Departamentul de Filosofie al Universității Babeș-Bolyai.

Temele abordate au fost alese īn concordanță cu vārsta și interesele copiilor (curajul, adevărul, munca, identitatea), fiind folosite pentru a ilustra diversitatea subdomeniilor filosofice (etica, teoria cunoașterii, filosofia politică, filosofia minții). 

Fiecare temă a fost introdusă prin intermediul unei povestiri din cadrul literaturii pentru copii, urmānd sugestiile lucrării "Big Ideas for Little Kids" (Thomas E. Wartenberg). Ulterior, folosind metode non-formale (discuții, joc de rol, vizionare de filme) au fost introduse și diverse concepte și teorii filosofice (mitul peșterii, vălul ignoranței, etc.). Cele mai multe exerciții au fost adaptate din lucrarea "The Philosophy Club. An Adventure in Thinking" (Roger Sutcliffe și Steve Williams), de pe site-ul www.p4c.com precum și din lucrarea "Filosofia pentru copii. 40 de răspunsuri la curiozitățile tale despre lume" (David A. White).

Copiii au reacționat cu entuziasm și, de la o īntālnire la alta, modalitatea de argumentare, tipul de exemple folosite și capacitatea de a abstractiza și generaliza s-au īmbunătățit treptat. 

Programul va fi reluat īn luna septembrie, cu o nouă serie concepte filosofice, din alte subdomenii filosofice (filosofia mediului, estetica, metafizica, etc.).


SACRI